Galería de imágenes mapa turístico Morella
  1. Estás en
  2. Inicio >
  3. Paseos, senderos y BTT >
  4. Rutas BTT >
  5. Centre BTT Els Ports - Ruta 1
facebook twitter

Centre BTT Els Ports - Ruta 1 volver

Distancia: 18.4 Km
Tiempo: 1h 30'.
Dificultad: Fácil / Desnivel: 280 m.

On els rius es trobe

Aquesta ruta que proposem va bon tros per les faldilles baixes de la Mola de la Garumba, i té sempre enfronte a la seua germana, Encamaràs, i l'abisme que les separa no és sinó el treball que porta fet el Bergantes, partint el que un dia va ser una mateixa superfície en dos queixals. Aquesta ruta ens confirma açò, que no hi ha riu xicotet. També és particular la relació entre rius i pobles, entre rius i homes. Pansa amb tots els accidents geogràfics, que no se sap molt bé si uneixen o separen a la gent, potser unes vegades fan l'un i unes altres l'altre. O potser ells no fan gens d'açò, només es dediquen a furgar i arrossegar, i som les persones els qui interpretem l'un o l'altre. Per al disseny d'aquest conjunt de rutes ens hem inclinat en qualsevol cas per veure el riu com un nexe, i el *Bergantes serà l'armadura que encaixa i porta la majoria de les rutes del Centre BTT dels Ports. Totes ixen d'ell i després tornen, i algunes com aquesta, quasi són el riu mateix.

No hi ha riu que no cerque el mar, encara que el Bergantes, com l'Ebre, no té pressa, i no es va al mar tirant pel camí més curt, el de l'est. Abans decideix donar una bona volta i es va al nord-oest, per a abocar-se ja en terres aragoneses en el Guadalop, i aquest farà després el propi en l'Ebre. L'aigua de les fonts dels Ports que en ell se sumen es va doncs des de terres valencianes a les aragoneses i després a les catalanes. El *Bergantes naix amb les cames curtes, però té l'ànima viatgera.

Oficina de turismo

Condiciones legales

Créditos

arc·estudi
Ajuntament de Morella Patronat Municipal Turisme de Morella asetmyco MORELLA COMUNITAT VALENCIANA UNIÓN EUROPEA el tiempo